maandag 4 maart 2013

BIM & communiceren via IFC en BCF

Vanuit mijn rol als supply chain medewerker, spreek ik regelmatig met bij Hendriks betrokken partijen. Veel van deze partijen zijn in meer of mindere mate, evenals Hendriks bezig vorm te geven aan BIM binnen de organisatie. Wat hierbij opvalt is de mentaliteit van medewerkers. Ik merk met name dat men bijvoorbeeld vaak communiceren via PDF bestanden of zelfs afgedrukte documenten verkiest boven de nieuwe mogelijkheden die BIM biedt.

Eén van de vele voordelen van BIM is dat je middels IFC bestanden met elkaar kunt communiceren. Hier zijn de nodige handige tools voor ontwikkeld, waaronder Tekla BIMSight en Solibri Model Viewer.

BIMSight en Solibri maken het mogelijk om IFC bestanden te bekijken en informatie van objecten in het BIM uit te lezen. Daarnaast kan middels het maken van opmerkingen (of 'notes') ook gecommuniceerd worden over 'issues' (of 'clashes') in het BIM. Dit gebeurt middels het BCF formaat. Deze opmerkingen in BCF bestaan altijd uit een afbeelding, een camera positie en de objecten waarop de opmerking betrekking heeft binnen het BIM model. Vaak kan ook een auteur en een tekstuele omschrijving worden toegekend aan deze issues. 



Verder kunnen met BIMsight of Solibri Model Viewer specifieke elementen worden gefilterd, transparant worden gemaakt, snedes worden gemaakt in het model, maten worden opgemeten en annotaties worden toegevoegd. 




Door uiteindelijk de IFC modellen en de BCF bestanden op te slaan en simpelweg met elkaar te delen via E-mail kan efficiënt en eenduidig met elkaar worden gecommuniceerd.




Mocht u IFC bestanden ontvangen, dan kunt u ervoor kiezen de verzender te vragen naar een PDF bestand of afgedrukte documentatie. Ik kan u echter van harte aanbevelen eens te kijken naar de meerwaarde van programma’s als Tekla BIMsight. Het vergt wellicht een wijziging van uw mentaliteit, maar maakt het proces in veel gevallen zowel voor u als voor Hendriks een stuk efficiënter.

Om u op weg te helpen hebben wij wat beeldmateriaal op ons YouTube tutorial kanaal geplaatst, waarin wij delen van de werking van BIMSight toelichten. Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten