woensdag 1 mei 2013

Model Check Sessies

Dat we binnen Hendriks geloof hebben in BIM dat was al duidelijk. Reeds sinds 2008 zijn we hiermee gestart en heeft dit verschillende vruchten afgeworpen. Ook vanuit het jaarplan 2013 is een van de doelen het "Uitbouwen van de BIM expertise". Dit is een logische en belangrijke focus voor ons. Hendriks heeft op dit moment  6 projecten in de voorbereiding op basis van BIM. Bij al deze projecten worden de 'grote drie' disciplines (bouwkundig, constructie, W-installaties) volledig uitgewerkt middels de BIM systhematiek!

Om dit BIM proces te sturen hanteren wij ons BIM stappenplan. De uitkomst van dit stappenplan is een goed BIM protocol  waarin er afspraken worden gemaakt over het te doorlopen proces en het uiteindelijke product van dat proces, het BIM. Met alleen een protocol ben je er nog niet, want het is vervolgens noodzakelijk om de kwaliteit van de verschillende aspectmodellen te toetsen aan de uitgangspunten die zijn gemaakt in het BIM protocol. Hiervoor moeten de modellen worden geclashed en 'gecheckt'.

De meest bekende vorm van toetsen is om zogenaamde 'clashes' te vinden, maar dit is eigenlijk alleen gebaseerd op 3D geometrie. Uiteraard is dit van enorme meerwaarde, maar een nog veel belangrijker aspect is om ook te kunnen toetsen op de correctheid van de 'informatie' die in het BIM zit! Hierbij moet je denken aan de beton klasse (b.v. C35) van een wand, of het aantal kilo's aan wapening in die wand, zodat de wand ook constructief voldoet aan de geldende eisen.

Om BIM modellen te checken aan uitgangspunten in een BIM protocol zijn meerdere software oplossingen beschikbaar zoals Solibri Model Checker, Tekla BIM sight en Navisworks. Hendriks heeft hierin het besluit genomen om met Solibri Model Checker te gaan werken. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat Solibri de mogelijkheid heeft om op basis van 'rule-sets', geautomatiseerde Model Checks uit te voeren.

Voor Hendriks is Solibri Model Checker een nieuwe tool in de BIM toolbox. Daarom is ervoor gekozen om per 1 mei een samenwerking aan te gaan met ZEEP. De achterliggende gedachte hierbij is om optimaal kennis te delen en te ontwikkelen over het gebruik van deze tool. Daarom gaat ZEEP alle Model Check Sessies begeleiden voor de lopende BIM projecten van Hendriks. Dit gebeurt op een standaard dagdeel, de vrijdag ochtend, waarbij alle projectteams de mogelijkheid geboden wordt om een tijdsframe te boeken voor een dergelijke Model Check Sessie.

Benieuwd naar onze BIM visie en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten