woensdag 20 maart 2013

Hoe maak je een correcte IFC export vanuit Revit? : deel I

Hendriks hanteert vanuit haar BIM visie 'open informatie deling' en een 'best of breed' (software)tool aanpak. Hiermee willen wij voorkomen dat we onze co-makers voorschrijven met welke (BIM) software ze moeten werken. Wij zijn namelijk van mening dat verschillende partijen in de keten juist die software moeten gebruiken die voor hun werkzaamheden de meeste toegevoegde waarde levert.

Om aan deze zienswijze concreet invulling te geven hanteren we voor onze BIM processen een zogenaamde open BIM aanpak. Door gebruik te maken van open standaarden zoals IFC en BCF kunnen we informatie (en data) uitwisselen tussen verschillende partijen in de keten. Een andere reden voor het gebruik van open standaarden is de 'houdbaarheid' van de uiteindelijke data. Wanneer we praten over het opleveren van een fysiek gebouw en een digitaal gebouw, dan wil je over 30 jaar dat digitale gebouw nog steeds kunnen gebruiken. De houdbaarheid is door gebruik te maken van open standaarden mijn inziens verzekerd, dit in tegenstelling tot de houdbaarheid van 'gesloten' bestandsformaten; probeer maar eens een RVT 2009 bestand te openen in Revit 2013.

Door het hanteren van open standaarden worden binnen onze projecten de kwaliteit van de IFC exports steeds belangrijker. Immers moeten deze bestanden correct zijn, zodat partijen in de keten direct aan de slag kunnen met geometrie en met de informatie uit die bestanden. Veel van onze co-makers in het begin van het BIM proces (adviseurs, architecten, constructeurs) maken voor het maken van hun BIM modellen gebruik van Autodesk Revit software. Vanuit ervaring weten we inmiddels dat het correct  (en logische) modelleren van een BIM model in Revit van essentieel belang is voor het verkrijgen van een correcte IFC!

Bij veel projecten hebben we te maken met partijen die voor het eerst samenwerken via open BIM. Het maken van een hoogwaardig IFC export is dan een hele opgave. Inmiddels weten wij dat het ook met Revit erg goed mogelijk is om goede IFC exports te maken. Om (onervaren) co-makers op weg te helpen hebben we een serie video tutorials geplaatst op ons HBOtutorials kanaal.

Het maken van een goede IFC export is vaak een kwestie van de juiste filters en views toepassen in Revit zoals in de video tutorial hieronder.



Daarnaast is het ook erg belangrijk om de 'juiste vinkjes aan te zetten' en export instellingen te doen binnen Revit.



Ook is sinds het vrijgeven van de Revit API het gebruik van de open-source IFC exporter voor Revit erg populair. Vanuit de Revit GG is sinds een aantal jaar ook een Revit template beschikbaar die o.a. voorziet in een goede basis om goede IFC's mee te kunnen exporteren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten