dinsdag 9 oktober 2012

4D Sketch-Up: "to BIM or not to BIM?"

De meerwaarde van werken met een 3D-model is groot voor de bouw. Dit bleek al uit een eerder blog over project De Cavalier. Een 3D model maakt veel duidelijk voor medewerkers op de bouwplaats en functioneert als integraal communicatie middel, waardoor faalkosten kunnen worden voorkomen. Voor project Strijp R in Eindhoven zijn met behulp van Sketch-Up een aantal specifieke onderdelen in 3D uitgewerkt vanwege de lage Qv10-eis die de opdrachtgever van het project stelt.

De Qv10-eis beschrijft de luchtdichtheid van een woning, welke wordt getest door bijvoorbeeld een blower-door test. Daarom is besloten om alle kritische details met betrekking tot lucht- en kierdichting uit te werken in 3D en vervolgens om te zetten naar 4D animaties. De animaties (instructievideo’s) van deze details worden op de bouwplaats gebruikt om o.a. tijdens 'toolbox' meetingen medewerkers uit te leggen waar op te letten bij het construeren van deze details. 
Detaillering van de goot i.c.m. hellend dak en opgaand werk dakkapel.



Selectie van uit te werken detailleringen
Voor de start van het project hebben we een quickscan gemaakt om tot de uit te werken details te komen. Tijdens het project hebben we periodiek deze details aangepast op basis van voortschrijdend inzicht. Dit inzicht kwam tot stand door integraal overleg tussen uitvoering, werkvoorbereiding en werkorganisatie. Op die manier hebben alle betrokken disciplines in het voortraject mede kunnen bepalen hoe de details gemaakt zouden worden.




Concept uitwerking van 2D naar 3D badkamer om tegelverdeling te visualiseren.
  
Naast de visualisatie van details en knelpunten heeft Sketch-Up op de bouwplaats ook meerwaarde geleverd doordat alle funderingen en verdiepingsvloeren een op een zijn gemodelleerd. Op die manier kon het model gebruikt worden om de benodigde hoeveelheid beton te bepalen. Dit gaf een veel scherper inzicht in de te bestellen hoeveelheden beton. Hierdoor waren er minder restanten en kon er beter gepland worden op het aantal keer dat er over gedaan werd om een fundering of vloer te storten.


Het uit het Sketch-Up model halen van volume informatie (12,7m3) voor de bestelling van beton

Al met al heeft Sketch-Up op verschillende momenten in het bouwproces extra inzicht gegeven en hebben we de wijze van bouwen kunnen bekijken en beoordelen, voordat het gebouwd werd. De stappen die gemaakt zijn bij Strijp R zullen bij volgende projecten een vervolg krijgen, door op een nog slimmere wijze gebruik te maken van de mogelijkheden van 3D-details. 

Het is een feit dat SketchUp geen 'parametrische modeller' (échte BIM software) is, maar dat het bijdraagt aan een betere informatie voorziening moge ook duidelijk zijn. De vraag blijft daarom: is SketchUp nou wel of geen BIM?

Meer info over sketchup? Ga naar www.sketchup.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten