woensdag 17 april 2013

Hoe kan ik mijn BIM virtueel presenteren?

Presenteren kan op veel verschillende manieren, een van de meest bekende is voor u wellicht de powerpoint presentatie, waarbij met behulp van een beamer informatie op een scherm geprojecteerd kan worden. Nu veel bedrijven en wellicht u ook, aan de slag zijn gegaan met BIM, ontstaan er nieuwe kansen om informatie te presenteren en daarmee uw organisatie te profileren. Zo bied BIM de mogelijkheid om uw consumenten en stakeholders zelf aan de knoppen te laten zitten en zich door de virtuele wereld te manoeuvreren. Dit vinden ze niet alleen enorm interessant, maar het biedt ook direct toegevoegde waarde!

Er zijn grofweg vier soorten informatie waarmee u met behulp van BIM kan presenteren: afbeeldingen, animaties, virtuele 3D modellen en een virtuele interactieve omgeving. Afbeeldingen zijn hierbij vaak eenvoudig uit de meeste BIM softwarepakketten te genereren en ook animaties behoren vaak tot de standaard mogelijkheden. Voor dit animeren zijn echter al wat alternatieven beschikbaar zoals bijvoorbeeld Lumion 3D waar wij af en toe gebruik van maken.

Gaan we echter een stapje verder, dan is er voor bijvoorbeeld ArchiCAD de mogelijkheid BIMx modellen te genereren welke op een iPad bekeken kunnen worden en waar uw klant zich naar eigen wens doorheen kan bewegen. Revit  heeft hier geen directe aansluiting op, maar met een software pakket als Revizto vult u de koppeling naar bijvoorbeeld een iPad ook hier vrij eenvoudig in.

Wat lastiger wordt het als we mogelijkheden voor een virtuele interactieve omgeving bekijken. U kent wellicht de onlangs aangekondigde Google Glass, en u heeft vast ooit gehoord van RoboCOP, de robot agent waarbij virtuele informatie in zijn scherm te lezen was. Deze technieken zij inmiddels niet alleen beschikbaar, maar ook nog eens zeer goed toepasbaar in combinatie met BIM.

U kunt met bijvoorbeeld mARk van DeLight uw woning inrichten met behulp van virtuele objecten die gekoppeld zijn aan fysieke vormen. Daarnaast zijn er met het programma Unity mogelijkheden om volledige virtuele omgevingen te creĆ«ren waar u met een virtuele bril op, letterlijk door heen kunt lopen. U beweegt zich voort in bijvoorbeeld een demonstratieruimte, maar ziet in de glazen van uw bril uw nieuwe woning van binnen. 

Hendriks Bouw en Ontwikkeling past enkele van deze technieken toe op concrete projecten en probeert de ontwikkelingen van deze innovaties op de voet te volgen. Mocht u ontwikkelingen zien waarvan u denkt dat deze en waardevolle toevoeging voor ons zijn, dan vernemen wij dat graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten