dinsdag 6 november 2012

Ketendigitalisatie: de heilige (BIM) graal?

BIM, LEAN en ketenintegratie worden vaak in een zin genoemd. Ik vind dat terecht, omdat ze, wanneer je er goed over nadenkt onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ze kunnen zeker wel zonder elkaar bestaan, maar versterken elkaar enorm. Daarbij blijkt ook in de praktijk dat bijna alle bedrijven die bezig zijn met een van de drie vaak ook de andere twee op de agenda staan of deel uitmaken van de strategie.

De insteek die Hendriks maakt is om "ketendigitalisatie" te bewerkstelligen tussen de co-makers van een project. Dit kan zijn met adviseurs, zoals architecten en constructeurs, maar vooral ook met leveranciers en onderaannemers.


Bij leveranciers en onderaannemers gebeurt het namelijk niet zelden dat informatie in de vorm
van een tekeningen wordt overgetekend (!) Dit leidt tot allerlij problemen, waaronder versie beheer, maar ook een groot aantal uren dat door zowel de bouwer alsook de leverancier besteed moet worden aan het controleren van het tekenwerk!





Voor het project de Amazones loopt er een pilot met Xella, de kalkzandsteen (KZS) leverancier waarbij de gemodelleerde KZS wanden uit het BIM, via IFC worden uitgewisseld. Xella leest dit bestand in en maakt een blokken verdeling. Deze wordt teruggestuurd naar Hendriks, waarna er nog één keer een 'clash-sessie' plaatvindt. Als alles past, dan kan Xella met hun digitale bestand ook de productie van de KZS aansturen!

Door deze manier van werken kan het ontwerp worden geoptimaliseerd met veel minder uren dan voorheen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten