woensdag 6 februari 2013

Hoera? Hoera!




Bron: http://tsjipgeboortekaartjes.nl/nl/geboortekaartjes/categorieen/meisjeskaartjes/lily/

Plechtig zullen wij beloven haar te voeden en aandacht te schenken, zodanig dat ze zich zal ontwikkelen tot zij volwaardig mee kan draaien in de hedendaagse samenleving.
Haar Peter is LEAN

Na generaties van wachten, misselijk zijn van slecht ingekochte maar goedkope onderdelen, vervelende (na)weeën van verkeerd geselecteerde onderaannemers en rondlopen met de gedachte "voor die prijs kan je een hoop ellende hebben", is het wonder dan toch geboren:

Ketensamenwerking
Haar doopnamen zijn Proces en Vertrouwen
Haar Meter is BIM
We hopen dat zij over Ketensamenwerking waken en haar begeleiden naar volwassenheid.

- Voor zover het ontstaan van -

Nu we het idee van dit blog te pakken hebben, kan ik inzoomen op de realiteit.

Een partij selecteren is één. Een partij trouw blijven en er Ketensamenwerking samen mee opvoeden, is een ander verhaal. Hoe weet je nu dat de partij van project A, (integraal) het meest geschikt zal zijn voor project B? Daar zit hem natuurlijk de kern van ketensamenwerking. Hoe weet je nu of een partij die bij het ene project goed gepresteerd heeft, dat bij het andere project ook goed zal doen?

Misschien zouden we de vraag andersom moeten stellen: Waarom zou een partij die bij het ene project een goed resultaat voor zijn onderneming heeft behaald, het risico nemen om het bij het andere project te verprutsen en vervolgens niet meer uitgenodigd te worden vanwege de slechte prestatie?

Naar mijn idee ontstaat een "leersituatie" alleen door herhaling. En, u raadt het al, herhaling ontstaat alleen door elkaar trouw te blijven en frequent met elkaar samen te werken. Samenwerking gebeurt uiteraard op basis van goede prestaties, waardoor herhaling indirect zorgt voor een goede (en door de "leersituatie" steeds betere) kwaliteit.

Maar met wie ga je deze relatie aan? Bij sommige combinaties waar ketensamenwerking uit geboren wordt, wordt de samenwerking op z'n zachtst gezegd wat rommelig. Maar de verkeerde partner kan je ook jarenlang een onplezierig gevoel geven tot je wellicht besluit uit elkaar te gaan. Het aftasten van de partner lukt bij Hendriks Bouw steeds beter. In een enkel geval hebben we het ja-woord al gegeven en zal de tijd het ons leren. In andere gevallen staan we bijna bij het altaar.

Conclusie
Eigenlijk is Ketensamenwerking vrij natuurlijk: je investeert in de relatie met je partner en zorgt dat je gezamenlijke normen en waarden afstemt. Je zet Ketensamenwerking samen op de wereld en als je goed investeert, communiceert en eerlijk en trouw blijft aan elkaar, zal ze uitgroeien tot een meerwaarde voor de maatschappij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten