donderdag 19 juli 2012

Toepassing 3D Sketch-Up in project de Cavalier Den Bosch



video: stappenplan gevel Cavalier

Kenmerkend voor ons project De Cavalier in Den Bosch is de gevel van de woningen. De architect heeft deze zo ontworpen dat hij past in de geschiedenis en het uiterlijk van de omliggende wijk De Muntel. Voor de bijna 12 meter hoge gevel betekent dit dat hij gebouwd wordt met verschillende soorten stenen en metselverbanden.

Het gevolg hiervan is dat de gevel erg complex oogt op de tekeningen wat risico in de uitvoering met zich meebrengt. Daarom is besloten om de gevel van te voren helemaal uit te werken. Maar hoe? In eerste instantie was het idee om ruim van te voren een proef gevel te maken, een zogenaamde mock-up, op die manier konden we te weten komen hoe de gevel in elkaar zit, waar de knelpunten zitten en wat de optimale bouwvolgorde zou zijn. Deze optie zou betekenen dat we van al het benodigde materiaal extra moesten bestellen. Een dure optie dus, die ongeveer 15 duizend euro kost.

Een betere oplossing bleek het in 3D uitwerken van de gevel met behulp van SketchUp. We hebben stap voor stap de gevel digitaal opgebouwd. Vervolgens is het 3D-model met het complete projectteam besproken in de keet. Door het model werden veel situaties inzichtelijk. Ook konden betrokken partijen beter afspraken maken over knelpunten en de oplossingen daarvoor. Zo kwamen er verschillende vraagstukken over aansluitingen van geveldragers en het bevestigen van folies naar voren. We hebben direct de mogelijke opties op een rijtje gezet en beslissingen genomen over het beste werkplan.

Een volgende stap is om een werkplan te maken waarop met behulp van visualisaties van het model en tekstuele toelichting duidelijk wordt gemaakt hoe de gevel stap voor stap opgebouwd moet worden. Dit kan gebruikt worden bij onder andere het uitbesteden van het metselwerk, maar ook straks op de bouw met het daadwerkelijk realiseren van de gevel.Door het gebruik van het Sketch-Up kunnen dus faalkosten en vertragingen worden beperkt of voorkomen en kan de bouw van De Cavalier beter en sneller gerealiseerd worden.


afbeelding 1: Concept-opzet werkplan gevel

afbeelding 2 : Concept-opzet werkplan gevel
                                                 afbeelding 3 : Concept-opzet werkplan gevel

2 opmerkingen:

  1. Vraag de 2d doorsnede tekening is die opgebouwd in autocad of in google layout?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Erwin,

    Wij gebruiken SketchUp Pro altijd in combinatie met Layout. Dit maakt dat de 2D output altijd overeenkomt met het 3D model! Binnen SketchUp is het overigens ook mogelijk om van doorsneden een DWG export te maken.

    BeantwoordenVerwijderen